Projects   >   Neal Brothers

Working closely with logistics company Neal Brothers to deliver a unique ‘design & build’ fabric structure at their site in Holmfirth, Yorkshire.

A successful multinational brand, Neal Brothers specialises in the packaging and shipment of large, high value goods, with seven sites globally.

McGregor Fabric Structures were approached by Neal Brothers in 2016 to develop a storage structure for the expansion of their Holmfirth site in Yorkshire, following the acquisition of a new client. This site came with a unique set of requirements – the solution would need to provide an enclosed/ protected environment, enhancing storage facilities while maintaining the existing operations.

Due to the access requirements of the large-scale freight, this structure would need doors that could open fully along the building’s width, coupled with high, straight sides and bespoke bay spacing that would need to span beyond any normal requirement. We worked closely with Neal Brothers to design and engineer a building that delivered all of these capabilities while maintaining structural integrity.

Formed from a triple trellis frame, delivering exceptional strength; this strength allowed the whole of one side to be constructed without bracing, enabling the customer to have full height access to each bay with side opening, tracked PVC curtain doors.

The roof sheets were profiled (tailored to fit the building) creating a tight and structurally rigid, fabric form. The profiled sheet forms were cut using our large-format plotter-cutter and high frequency welded to ensure a continuous and stable tensioned finish. Individually tensioned roof panels were constructed from 600gm PVC sheet fitted into an aluminium tracking system at every section.

“McGregor Fabric Structures worked with us at Neal Brothers to design and build a new, much larger storage facility on our Yorkshire site. The team’s high-quality workmanship and ‘can do’ attitude was outstanding.”

David Neal - Owner Neal Brothers

The installation came with the challenge of a working yard; constructed while business operations continued as normal. Installing onto a pad at the centre of the Neal Brothers site, our experienced installation team was able to accommodate these tight working restrictions, assembling the structure from a defined kit of components, using Spirafix anchors to rapidly fix the building to the ground with minimal disruption. Cladding panels were manually guided into the aluminium track system – fixed to the framework before being tensioned with ratchet straps.

Signed off in January 2017, this building continues to provide an enhanced storage facility, enabling Neal Brothers to deliver on their client’s high expectations.