Projects   >   Westfield Security Cover

McGregor Fabric Structures was selected by CLM (the Olympics Delivery Authority) to design and construct a bespoke canopy connecting the London Olympic Stadium development with Westfield Stratford City.

This eight-lane, covered, vehicle entry facility was installed under restricted access, across challenging terrain. Consisting of a galvanized steel framework, with a panelled PVC fabric roof, this canopy enclosed eight individual vehicle bays, security personnel, cabins and barriers.

McGregor Fabric Structures were selected by the Olympics Delivery Authority, following our successful design and installation of two covered canopies earlier in 2012 Olympic site development. The Westfield Plaza canopy presented a unique and extremely challenging installation. With little room for site equipment, a bespoke design had to incorporate the facility for lifting the roof of the canopy into position without using a crane or even light lifting equipment. A scheme was created that enabled the canopies to be assembled at ground level and slowly raised to their final position using winches.

The location of the site posed further challenges; located at a main interchange accessing the north entrance to the Olympic Park. The Westfield Plaza canopy could not rely on any ground penetrating anchors as an array of key services ran just below the surface. A measured approach was needed to strike a balance between securing the 5.10 metre structure and protecting the high risk services beneath the site, the canopy was installed on engineered concrete plinths, providing stability with minimal interference to the ground.

The Westfield Plaza canopy provided weather protection for security staff carrying out vehicle checks at the Stratford West retail development entrance. A multi-canopy structure, which aligned with the natural flow of the terrain accommodating a continuous change in level and negotiating a sharp corner as the road turned to hug this narrow site. The final tensile structure was a high quality, weather resistant canopy made from flexible PVC cladding and galvanised steel framework with an aluminium sheet fixing system.

This project took three months from start to finish, completed in June 2011. The finished structure enabled security personnel to carry out their work in a safe, dry and comfortable environment providing key infrastructure, panelled vehicle management and without any impact on traffic flow into the Westfield Centre.